Za možgančke

OTROŠKE UGANKE

Otroški možgančki rabijo čim več spodbude, še posebej danes, ko vse preveč časa preživijo za računalniki, tablicami, telefoni in televizijo. Če pa to lahko počno še v naši družbi, pa še lepše. In uganke so super pripomoček tako za druženje, kot za napenjanje sivih celic. Spodaj si lahko preberete še več nekaj koristi učenja ugank 😉

 

 

 

Spodnje predloge si lahko natisnete in uganke preberite otročkom, naj napnejo svoje male možgančke in razmisijo o rešitvah, potem pa jih lahko še narišejo poleg napisane uganke 🙂 Liste lahko tudi shranite, da uganke ponovite večkrat, da si jih otročki vtisnejo v spomin in jih nato lahko delijo naprej z ostalimi 😉

 

 

 

 

6. OTROŠKE UGANKE

 

 

5. OTROŠKE UGANKE

 

 

4. OTROŠKE UGANKE

 

 

3. OTROŠKE UGANKE

 

 

2. OTROŠKE UGANKE

 

 

1. OTROŠKE UGANKE

 

Vir ugank: sl.wikisource.org

 

Zakaj še so uganke koristne?

UGANKE SPODBUJAJO HUMOR in KONCENTRACIJO

 

Marsikatera uganka nas tudi nasmeje in smeh je zelo pomemben za srečo in zdravje, saj sprošča tako možgančke kot telo in zmanjšuje stres (ki ga nažalost doživaljajo tudi naši otročki). Uganke na možgane delujejo pomirjevalno, hkrati pa jih spodbujajo k delovanju ter učijo otroke boljše koncentracije, ko vneto ponavljajo tekst in napenjajo svoje možgančke, da pridejo do prave rešitve.

 

 

REŠEVANJE PROBLEMOV IN KRITIČNO MIŠLJENJE

 

Uganke pomagajo razvijati sposobnost reševanja problemov in kritičnega mišljenja ter spodbujajo otroško razumevanje in kreativnost.

 

 

 

 

UGANKE POVEČUJEJO BESEDNI ZAKLAD in VEČAJO BRALNO RAZUMEVANJE

 

Ko se srečamo z neznano besedo, jo poskušamo razumeti iz konteksta v katerem se beseda nahaja. Uganke dajejo besedam veliko konteksta, zato se jih otroci lažje zapomnijo, saj cela uganka opisuje eno besedo ali besedno zvezo – rešitev te uganke. Poglejmo npr. našo prvo uganko – vse govori o eni živalci – čmrlju, zato se otroci o črmlju naučijo, da je črn in rumen, kosmat in okrogel 🙂 Če otročki določenih besed ne razumejo, jih uganke spodbudijo, da o njih sprašujejo, saj le tako lahko uganejo pravo rešitev 😉 Tako uganke širijo besedni zaklad in povečujejo bralno razumevanje.

 

 

UGANKE DAJEJO OTROKOM MOŽNOST UČITI DRUGE

 

Ko se otročki naučijo ugank, vedo nekaj, kar ostali ne, zato imajo možnost, da druge nekaj naučijo, pa še sami s tem utrjujejo svoje znanje. Učenje ugank je zato drugačno od ostalih naučenih stvari, saj lahko to znanje posredujejo naprej staršem, vzgojiteljem, učiteljem, vrstnikom…, kar utrjuje njihovo razumevanje ugank, hkrati pa jim omogoča lažje navezovanje stikov z zabavno vsebino, ki pritegne.

 

UGANKE UTRJUJEJO VEZ Z VRSTNIKI

 

Pripovedovanje in učenje ugank je čudovita pot do povezovanja z ostalimi otročki in koristi pri prebijanje ledu pri navezovanju stikov.