Za možgančke

KAKO NAREDIMO ČOKOLADO?

Te zanima, kako naredimo čokolado? Na festivalu čokolade v Radovljici smo naredili čisto pravo, svojo, 100% čokolado, no, z malce sladkorja 🙂 Kako nastane čokolada nam je pokazala ekipa iz Hiše eksperimentov :).

Postopek izdelave ene majhne čokolade je potekal takole:

 

1. korak do čokolade: 

Najprej pripravimo nekaj kakavovih zrn.

 

Kako naredimo čokolado?

 

2. korak do čokolade: 

Zrna smo dali v zaprto cedilo in jih pregrevali, dokler se ni zaslišal majhen pok. To je bil znak, da so luščine popokale.

 

Kako naredimo čokolado - segrevanje kakavovih zrnc

 

3. korak do čokolade: 

Vroča zrna smo shladili kar s fenom 😉

 

Kako naredimo čokolado - ohlajevanje kakavovih zrnc

 

4. korak do čokolade: 

Nato smo kakavova zrna enega za drugim pridno oluščili. Očka je tako vneto pomagal, da je dobil en velik žulj, tako da opravilo ni čisto lahkotno, ampak je šlo, ostali smo bolje odnesli 😉

 

Kako naredimo čokolado - lupljenje kakavovih zrnc

 

5. korak do čokolade: 

Oluščena kakavova zrna smo nato čim bolj drobno zdrobili. 

 

Kako naredimo čokolado - drobljenje kakavovih zrnc

6. korak do čokolade: 

Zdrobljena zrna smo nato spet spakirali v tole cedilce in jih spet segrevali natanko 1 minuto in pol.

 

Kako naredimo čokolado - segrevanje zdrobljenih kakavovih zrnc

 

7. korak do čokolade: 

Segreta zdrobljena zrna smo stresli v mali mikserček.

 

Kako naredimo čokolado - zdrobljena kakavova zrnca stresemo v mlinček

 

 

In jih nežno zmiksali. Kaj to pomeni nežno? Da smo večkrat na kratko pritisnili na gumbek.

 

Kako naredimo čokolado - miksanje kakavovih zrnc

 

8. korak do čokolade: 

Ker so trenutna sestavina naše čokoladke samo kakavova zrna, bi bila čokolada zeeeelo grenka, zato smo ji dodali še nekaj sladkorja v prahu. 

 

Kako naredimo čokolado - sladkanje

 

Čokolado smo vmes pridno okušali in po potrebi dodali še več sladkorja.

 

Kako naredimo čokolado - okušanje zmiksanih kakavovih zrnc

 

9. korak do čokolade: 

Mešanico zdrobljenih kakavovih zrn in sladkorja v prahu smo stresli v možnar in mešali, dokler nismo dobili čokoladne paste.

 

Kako naredimo čokolado - tlačenje kakavovih zrnc z možnarjem

 

Čokoladno pasto smo preložili v lonček za mafine.

 

Kako naredimo čokolado - čokolado damo v papirnat lonček

 

10. korak do čokolade: 

In sledi še najbolj čuden del… čokoladno pasto smo ohladili z ogljikovim dušikom. Dušik je brbotal, po celi mizi pa se je razvlekla hladna meglica. 

 

Kako naredimo čokolado - čokolado ohladimo s tekočim dušikom

Kako naredimo čokolado - hlajenje

 

Tole je rezultat: čisto zmrznjena čokoladka. Zdaj smo le še počali nekaj minut, da se je segrela …

 

Kako naredimo čokolado - ohlajena čokolada

 

… in lahko smo jo pomalčkali. Bila je veliko bolj grenka od običajnih čokolad, saj je bila skoraj 100% čokoladka (z malo sladkorja).

 

Kako naredimo čokolado - narejena čokolada