Za možgančke
KAKO NAREDIMO ČOKOLADO?
Te zanima, kako naredimo čokolado? Na festivalu čokolade v Radovljici smo naredili čisto pravo, svojo, 100% čokolado, no, z malce sladkorja 🙂 Kako nastane čokolada nam je pokazala ekipa iz Hiše eksperimentov :).
Postopek izdelave ene majhne čokolade je potekal takole:
1. korak do čokolade:
Najprej pripravimo nekaj kakavovih zrn.
2. korak do čokolade:
Zrna smo dali v zaprto cedilo in jih pregrevali, dokler se ni zaslišal majhen pok. To je bil znak, da so luščine popokale.
3. korak do čokolade:
Vroča zrna smo shladili kar s fenom 😉
4. korak do čokolade:
Nato smo kakavova zrna enega za drugim pridno oluščili. Očka je tako vneto pomagal, da je dobil en velik žulj, tako da opravilo ni čisto lahkotno, ampak je šlo, ostali smo bolje odnesli 😉
5. korak do čokolade:
Oluščena kakavova zrna smo nato čim bolj drobno zdrobili.
6. korak do čokolade:
Zdrobljena zrna smo nato spet spakirali v tole cedilce in jih spet segrevali natanko 1 minuto in pol.
7. korak do čokolade:
Segreta zdrobljena zrna smo stresli v mali mikserček.
In jih nežno zmiksali. Kaj to pomeni nežno? Da smo večkrat na kratko pritisnili na gumbek.
8. korak do čokolade:
Ker so trenutna sestavina naše čokoladke samo kakavova zrna, bi bila čokolada zeeeelo grenka, zato smo ji dodali še nekaj sladkorja v prahu.
Čokolado smo vmes pridno okušali in po potrebi dodali še več sladkorja.
9. korak do čokolade:
Mešanico zdrobljenih kakavovih zrn in sladkorja v prahu smo stresli v možnar in mešali, dokler nismo dobili čokoladne paste.
Čokoladno pasto smo preložili v lonček za mafine.
10. korak do čokolade:
In sledi še najbolj čuden del… čokoladno pasto smo ohladili z ogljikovim dušikom. Dušik je brbotal, po celi mizi pa se je razvlekla hladna meglica.
Tole je rezultat: čisto zmrznjena čokoladka. Zdaj smo le še počali nekaj minut, da se je segrela …
… in lahko smo jo pomalčkali. Bila je veliko bolj grenka od običajnih čokolad, saj je bila skoraj 100% čokoladka (z malo sladkorja).