Čiv čav na potepu

KAJ POČETI V ARBORETUMU

V Arboretum gremo res zelo radi, saj je celoten park zanimiv tako za otroke kot nas starške. In kaj nam je tam tako všeč?

 

 

1. DINOZAVRI

 

Strašni dinozavri v svoji ogromni velikosti, eni se premikajo, nekateri tudi oglašajo, so seveda obvezna sestavina ogleda. Čeprav so zadnje časa malce zdelani, ampak tako je življenje, nisi vedno lep in mlad in tako se tudi ti dinozavri starajo – odpadajo jim zobje, prsti, več spijo, med premikanjem se starostno tresejo, ampak še vedno jih radi pogledamo, se z njimi poslikamo, preštejemo zobe in če nas senzor še zazna, da jih uspemo premaknit 😉

 

 

2. KITI

 

Novost pa so največje živali na svetu – kiti in to v naravni velikosti! Res so mojstri izdelovalci teh ogromnih živali, zelo lepo pa so poskrbeli tudi z informativnimi tablami, da se o njih malce bolje podučimo.

 

 

Če vas ta ogromna bitja vsaj malce zanimajo, si lahko nekaj faktov preberete kar tukaj, saj se potem (vsaj pri nas) pri ogledu preveč mudi in nam zmanjka časa, da bi se ustavljali in brali zanimivosti.

Ste vedeli, da obstajata dve vrsti kitov? Ja, vosati in zobati. Vosati nimajo zob in hrano lovijo z ogromnimi usti, ki jim služijo kot cedila. Zobati pa svoj plen zagrabijo z zobmi in ga nato kar pogoltnejo. In delfini spadajo kar med zobate kite! Ha, vsak dan se človek nekaj novega nauči 😉 Zato pa je taka zmeda, ali je orka kit ali delfin, ker je kar oboje 🙂 

Kiti so sesalci, torej mladički pri mamici pijejo mleko, na glavi imajo eno ali dve dihalni odprtini, skozi kateri špricnejo pri izdihu ven vodo. Z repno plavutjo plavajo (migajo gor in dol), s sprednjima pa krmarijo. Pod vodo zdržijo tudi več kot 1 uro. Kot ptice selivke, se tudi kiti selijo zaradi hrane ali parjenja.

Sporazumevajo se z različnimi zvoki, ki se odbijajo od okolice – tako vedo, kako daleč so oddaljeni od predmetov – temu rečemo eholokacija. Zato je sluh njihov najpomembnejši čut.

 

 

Ogledamo si lahko različne vrste kitov:

 

Največji kit in tudi največja žival na svetu je SINJI KIT, saj je večji celo od dinozavrov! Velik je kot nogometno igrišče in tehta več kot 30 slonov! Tega kita na žalost ni predstavljenega, vidimo pa lahko drugega največjega, ki je:

BRAZDASTI KIT, ki v dolžino meri 26 m in je težak 80 ton, doseže pa lahko starost kot naše babice in dedki 80 – 90 let! Ime brazdasti je dobil zaradi brazd na grlu. Živi tudi v našem Sredozemskem morju, včasih pa priplava tudi v Jadransko. Najraje je rakce in majhne ribice, teh se napoka čez poletje, da se nekoliko poredi, da lahko pozimi bolj počiva 😉 Hrano lovi s svojimi ogromnimi usti, ki mu služijo kot cedilo, ribice in rakci pa ostanejo.

Največji zobati kit je KIT GLAVAČ, ki je ime dobil po velikanski štirioglati glavi in ozki čeljusti. Kožo ima nagubano kot slive, v dolžino meri kar 18 m in je težak 57 ton (ta pravi seveda), dočaka lahko 70 let! Ta kit ima največje možgane in črevesje na svetu! V vodi se ga sliši do 10 km daleč, potopi pa se lahko tudi do tri kilometre globoke in tam lovi orjaške lignje.

 

 

Vidimo pa lahko tudi delfine:

 

NAVADNI DELFIN je ob vseh kitih prav majcen, meri od 1,6 m do 2,5 m in tehta 200 kg. Dočaka lahko 25 let. Živi v velikih skupinah, ki so ločene po starosti in je zelo družaben. Ima dolg in ozek kljun in srpasto hrbtno plavut, njegovo telo pa je pisanih barv – rjave, bele, črne, sive in celo rumene.

Nekoliko večji je delfin VELIKA PLISKAVKA, ki se veliko smeji 🙂 Tako izgleda, ker ima ukrivljena usta. Ta delfin je kar trikrat težji od navadnega, pa tudi daljši 2-4 m, dočaka pa tudi do 50 let. Ti delfinčki radi skačejo v zrak, pljuskajo in švigajo ter se glavsno oglašajo. Je modrosive barve, spodaj pa je bele. Prav ti delfini običajno nastopajo v raznih šovih, se hitro učijo in imajo dober spomin.

Ogledamo si lahko tudi NAVADNEGA PROGASTEGA DELFINA, ki je ime dobil po modrikastih in črnih progah po telesu. Poredko ga lahko opazimo tudi v našem morju. Ti delfini dočakajo največjo starost, kar 60 let. Zrastejo do 2,6 m in so težki 160 kg.

Poleg omenjenih živalic so na ogled še drugi kiti in delfini, tako da definitvno priporočam ogled 🙂

 

 

3. METULJČKI

 

Super izkušnja je bil tudi sprehod med živimi, spuščenimi metulji, ki so prosto letali naokog, kakšen je parkiral tudi na tebi, opazoval si jih lahko med letom in hranjenjem – res čudovita dogodivščina. Čeprav je bilo število metuljčkov na zadnjem obisku zelo razredčeno 🙁

 

 

 

4. IGRALA in VLAKCI

 

Otroci resnično uživajo na mnogih zanimivih igralih – leseni stolp, kjer radi odigramo partijo enke, zeleni labirint, trampolini, tobogani in gugalnice. Ob dodatnem plačilu pa si lahko privoščimo vožnjo z vlakcem po celotnem parku ali pa na manjšem vlakcu, ki vozi po krožnem tiru.

 

 

 

5. RAZSTAVA PRAVLJIČNIH JUNAKOV

 

Razni pravljični liki so izdelani iz slame in postavljeni v njihovo okolje – tako vidimo npr. volka in 3 prašičke, Janka in Metko, Ostržka in mojstra Pepeta in še druge.

 

 

 

6. RAZSTAVA KAKTUSOV IN ORHIDEJ

 

Radi tudi pogledamo razstavo vseh mogočih kaktusov in živih kamenčkov ter razstavo nežnih orhidej.

 

 

7. RAZSTAVA ROŽ

 

Na zadnje pa še razstave po katerih naj bi Arburetum najbolj slovel, vendar na vseh zadnjih obiskih rožice niso bile glavna atrakcija, pravzaprav jih je bilo izredno malo in so jih zasenčile vse ostale zgoraj naštete atrakcije. Škoda, mogoče smo samo vedno zgrešili bujno razraščene rožice.

 

8. BREZPLAČNE KNJIGICE

 

Na več krajih so postavljene majhne hiške z dvema policama knjig in revij, ki si jih lahko sposodimo, najdemo primeren tih kraj in jih preberemo. Naši otročki prav radi izbrskajo zanimive knjige, ki jih potem skupaj prebiramo.

 

 

9. MOŽNOST ZA PIKNIK, KAVICO IN SLADOLED

 

Čudovite travnate površine, sence dreves in klopce so idealen prostor za umik iz urbanega okolja, za upočasnitev ritma in za sprostitev. V parku se najde tudi lokalček, kjer lahko spijemo kavico ali pa se posladkamo s sladoledom ali tortico.

 

10. ENERGIJSKA POT

 

Arboretum slovi po energijskih točkah, tako je tam pravi kraj, da se napolnemo z energijo, preživimo dan na prostem, se sprostimo in naigramo. 

 

Torej kraj, kjer ti ni dolgčas niti ob večkratnih obiskih, mi se že veselimo naslednjega 🙂