Igrice

IGRA S KARTAMI “VOJNA”

Poznate igrico s kartami, ki nima nič kaj zvenečega imena, ampak jo vseeno najbolj poznamo pod imenom "vojna"?

 

Mi smo si naredili kar svojo in še uporabili polno igračk in jim dali novo uporabno vrednost. Če vas zanima kako, kar berite naprej 🙂

 

 

1. IZBIRA IGRAČK

 

Izberite igračke, ki bodo med seboj tekmovale v hitrosti, moči, priljubljenosti… naša mulčka sta najprej izbrala dinozavre, potem pa smo naredili še eno klasično z avti 🙂 Izberete lahko npr. različne živalce, lego figurice, igračke iz kinder jajčk, vlakce, letala, punčke… 

 

 

2. NATISNIMO KARTICE

 

Nato natisnite kartice z lastnostmi, ki bolj ustrezajo izbranim igračkam (lastnosti se razlikujejo v groznosti in prijaznosti, ostalo je enako, ene kartice so pa za čisto poljubne lastnosti). In jih razrežite po črtkanih črtah v enake velikosti.

 

 

Mi smo za dinozavre in avtomobilčke uporabili iste lastnosti – moč, hitrost, zanimivost, groznost in težo.

 

 

3. RAZVRŠČANJE IN POIMENOVANJE

 

Nato sledi razvrščanje igračk za vsako posamezno lastnost. Tukaj smo uporabili kar nekaj pogajalskih veščin in sklepali kompromise, ampak nam je uspelo. Najprej smo vse avtomobilčke razvrstili po hitrosti od najpočasnejšega (ena pika) do najhitrejšega (tri pike) – lahko uporabite kar spodnjo predlogo, nato smo v vse kartončke zabeležili njihov uspeh 😉 Potem smo vse razvrstili glede na moč in vpisali dosežke in tako naprej do teže.

 

Pri teži smo vzeli kar kuhinjsko vago in vse avtomobilčke stehtali 🙂 

 

 

Seveda smo vse igračke tudi poimenovali – tukaj pustite otrokom, da si dajo duška. Lahko jim s prvo igračko pomagate, potem bodo pa že tekmovali, kdo bo dal ime naslednji ;).

 

 

4. IGRAČKE DOBIJO SVOJO SLIKICO

 

Da bodo kartice lažje ločili tudi najmlajši, ki še ne znajo brati, smo na vse kartice narisali podobo avtomobilčkov, pri dinozavrih pa seveda dinozavre (nič hudega, če slikice niso najbolj podobne realnemu stanju, otroci si zelo hitro zapomnijo, katero igračko prikazuje slika).

 

 

5. ČAS JE ZA IGRO!

 

Kartice so končane, čas je, da jih preiskusimo v praksi 🙂 Torej, preostane nam samo še, da ponovimo pravila oz. potek igre (če imate svojo verzijo, se igrajte, kakor vam je ljubše, lahko ustvarite tudi svoja pravila). 

 

 

Mi se igramo takole:

 

  • RAZDELIMO KARTICE IN IGRAČKE: najprej razdelimo vse kartice med igralce in glede na dobljene kartice si razdelimo tudi igračke, nato kartice premešamo in obrnemo s pravo stranjo navzdol

 

  • ZAČETEK: da se izognemo veliki prednosti, ki jo ima prvi igralec, vsak odpre prvo kartico in poiščemo, kje imamo isto število pik – in s to lastnostjo začnemo – torej imamo že takoj na začetku izenačenje – kar je "vojna" – in na "bojno polje" postavimo tudi obe igrački

 

  • KDO POBERE RUNDO: nato obrnemo naslednje kartice, ki so na vrhu (vsak eno) in nadaljujemo z isto lastnostjo – če imata igrački različno število pik, zmaga tisti, ki ima več pik in pobere vse igračke in kartice, ki so sodelovale v spopadu (katice postavimo pod vse kartice)

 

  • NADALJUJEMO: nato zmagovalec dvigne naslednjo karto in izbere najbolje ocenjeno lastnost njegove igračke – karto dvignejo tudi ostali in najboljši pobere igračke in kartice. Če imajo igračke isto število pik, se napove vojna: igračke ostanejo v igri in naslednje kartice pri isti lastnosti določijo zmagovalca ali pa se nadaljuje vojna, če dobimo spet isto število pik. 

 

RAZLIČNI IZIDI:

  • Če igrajo npr. trije in imata dva vojno, tretji pa je slabši, potem ta preda svojo kartico in igračko in v tej vojni ne sodeluje, ostala dva pa nadaljujeta igro. 
  • Če igrajo npr. trije in imata dva vojno, tretji pa je boljši, potem ta tretji pobere vse tri kartice in igračke in on pri naslednji kartici izbere lastnost.

 

In to je to. Upam, da se boste lotili izziva 🙂 Igrico lahko delate tudi več dni. Pri nas je vedno zabavno, ko imamo kakšen projekt. Če bi kaj spremenili ali igrali po svoje, le dajte, bodite kreativni, pustite otrokom, da sami določijo pravila, spreminjajte jih, dokler vam paše, važno je, da skupaj preživimo kvaliteten čas in otroke odvrnemo od elektronskih napravic, ki jih kot magnetki vabijo k sebi 😉 Skratke, uživajte in pošljite kakšno slikico, ko ustvarjate 🙂