Kreativne ideje

DARILA OB KONCU LETA

Bliža se čas zaključka šolskega in vrtčevskega letak, ko je v navadi je, da obdarimo učiteljice in vzgojiteljice. Kar nekaj člankov se najde na to temo, ko so učiteljice izrazile zadrego pri prejemanju dražjih daril, zato naj bodo darilca raje simbolična. Še najlepše bi bilo, da se šolski otroci sami spomnijo na obdarovanje in tudi kakšno darilo izbrati oz. izdelati. V vrtcu pa moramo pobudo prevzeti starši, čeprav naj otroci sodelujejo, da se pozna tudi njihov prispevek 🙂 Če starši sodelujete, izberite raje skupno darilo, ki naj bo osebno, če je pa še uporabno, pa še toliko boljše.

Pobrskala sem za idejami na spletu, se pogovorila s kolegicami in tukaj je nekaj idej za inspiracijo 😉

 

1. SLIKA S PRSTNIMI ODTISI IN IMENI OTROK

 

Kako se lotit darilca:

 

 • Najprej izberite (kupite) okvir slike (če bi sliko dali v okvir)
 • Nato na šeleshamer (trši papir) narišete osnovni motiv. Če pogledamo spodnje ideje, bi narisali regratovo lučko, drevo, vrvice balončkov
 • Sledi organizacijsko najtežji del, ker morate dobiti prstne odtise vseh otrok, pa da učiteljica tega ne vidi. Mogoče lahko pomaga pomočnica v podaljšanem bivanju? Potrebujete tempere ustreznih barv, otroci pa nato prstek pomočen v barvo odtisnejo na papir, zraven pa dopišite njihovo ime (če se znajo podpisat, se lahko tudi sami).
 • Na prazen prostor pa dopišite lepo misel, sliko vstavite v okvir in uala, unikatno darilce je pripravljeno 🙂
 • Mogoče bi zraven slike lahko podarili še kakšno knjigo?

 

 

 

2. PORISAN KROŽNIK, ŠALČKA, POSODICA…

 

Ta ideja je nekoliko podobna prejšnji, le da spominčke odtisnemo na krožnik, posodo, šalčko… 

 

Kako izvedemo idejo:

 

 • Kupimo večji krožnik, večjo šalčko ali keramično posodo in barve za slikanje na keramiko
 • motiv #1: Motive lahko narišemo sami, npr. če so v skupini polžki, narišemo toliko polžkov, kolikor je otrok in pri vsakem polžku dopišemo ime otroka, nekaj prostora pa namenimo tudi za misel ali ime vzgojiteljice in leto
 • motiv #2: Pri ustvarjanju naj pomagajo otroci. Osnovo za živalco, punčko/fantka… naj odtisnejo s svojimi prstki, tako kot zgoraj, le da prstke namočijo v barvo za keramiko (prstke nato hitro speremo). Nato pa iz odtisov narišemo miške, pikapolonice, polžke, žabice… in dopišemo imena.
 • motiv #3: Uporabimo ideje #1, samo, da tukaj namesto na list, narišemo drevo, regratovo lučko ali vrvice balonov na krožnik, šalčko, nato pa s prstki spet naredimo odtise in dopišemo imena.

 

 

 

 

 

3. CVETLIČNI LONČEK

 

Ta ideja simbolizira rast rožice z rastjo in razvojem otroka.

V posvetilni kartici lahko npr. napišemo: "Hvala, ker nam pomagate rasti "

 

 

 

4. KOLAŽ SLIK

Za to idejo se mora najti en kreativen staršek, ki obvlada oblikovalske programe, in en fotografski staršek, da poslika otročke (ali pa to naredi prijazna pomočnica v vrtcu).

 

Kako bi izvedli to idejo:

 

 • Spet bi potrebovali pomoč vzgojiteljice, saj bi bilo potrebno poslikati vse otročke. 
 • Iz tršega kartona izrežite oblaček, ki je lahko poljubne barve.
 • Izberite misel, ki bo napisana na oblačkih – na en oblaček lahko postavite tudi dve ali tri črke.
 • Pred prazno steno postavite otročka, ki naj drži oblaček in ga poslikajte – ponovite za vse otročke 🙂
 • Nato kreativni staršek v oblikovalskem programu vsakemu otročku dopiše črko ali dve, toliko, da se izzide napis, ki ga želite sporočiti, vse slikce postavi v kolaž in da slikco razviti
 • Kolaž lahko še uokvirite in čudovito unikatno darilce je pripravljeno 🙂

 

 

 

5. MISLI V KOZARČKU

 

Kako izvedemo idejo:

 

 • Kupimo steklen kozarček v katerega bomo vstavili liste s spomini ali mislimi.
 • Vsak otrok naj pove, kaj mu je bilo v tem letu pri tej vzgojiteljici najbolj všeč, kaj mu je najbolj ostalo v spominu ali pa kaj si misli o vzgojiteljici in pripišite otrokovo ime, edino če želite, da so spomini in misli anonimne.
 • Misli in zgodbice lahko zberete prek mejla, nato pa naj jih en starš oblikuje (npr. v wordu) in jih natisne na papir, lepo razreže, zvije, zaveže z okrasnim trakom ali okrasnim selotejpom in vstavi v kozarček.
 • Na zunanjo stran kozarčka se lahko nalepi etiketa z lepo mislijo, mogoče zaveže še barvni trak in darilce je pripravljeno 😉

 

 

 • Lahko pa misli nalepite na papirnate rožice in jih zapičite v lonček

 

 

 • Ali pa jih navežete na balone in vsak otrok prinese svoj balon s svojim spominom 🙂

 

 

6. KNJIGA

 

Ja, čisto preprosta, ampak super ideja. Kdo ne rabi knjige za poletno poležavanje ob morju? Ali pa doma na terasi? Izberite dobro knjigo in na prvo notranjo stran napišite posvetilo, otročki pa naj se podpišejo. Čudovit in uporaben spominček.

Lahko izdelate še kazalo iz skupinske slikce otrok ali s podpisi otrok 🙂

 

 

 

 

7. CEKARČEK ZA NA PLAŽO

 

Cekarček lahko napolnite z lastnimi idejami, meni pride na misel revija ali knjiga (s posvetilom kot je omenjeno v zgornji ideji) in šalčka za "coffe to go", mogoče še kakšna lepa velika brisača za poležavanje na plaži.

 

 

 

To je nekaj idej, če vam katera pride prav, jo le pridno uporabite 🙂

Bodite kreativni, zanimivi in najbolj pomemno, osebni. Naj bo viden otroški pečat, kajti otroci so povezani z vzgojiteljicami in učitelji, naj darilce odraža to vez.