Za mo┼żgan─Źke

KAKO NAREDIMO ─îOKOLADO?

Te zanima, kako naredimo ─Źokolado? Na festivalu ─Źokolade v Radovljici smo naredili ─Źisto pravo, svojo, 100% ─Źokolado, no, z malce sladkorja ­čÖé Kako nastane ─Źokolada nam je pokazala ekipa iz Hiše eksperimentov :).

Postopek izdelave ene majhne ─Źokolade je potekal takole:

 

1. korak do ─Źokolade: 

Najprej pripravimo nekaj kakavovih zrn.

 

Kako naredimo ─Źokolado?

 

2. korak do ─Źokolade: 

Zrna smo dali v zaprto cedilo in jih pregrevali, dokler se ni zaslišal majhen pok. To je bil znak, da so luš─Źine popokale.

 

Kako naredimo ─Źokolado - segrevanje kakavovih zrnc

 

3. korak do ─Źokolade: 

Vro─Źa zrna smo shladili kar s fenom ­čśë

 

Kako naredimo ─Źokolado - ohlajevanje kakavovih zrnc

 

4. korak do ─Źokolade: 

Nato smo kakavova zrna enega za drugim pridno oluš─Źili. O─Źka je tako vneto pomagal, da je dobil en velik ┼żulj, tako da opravilo ni ─Źisto lahkotno, ampak je šlo, ostali smo bolje odnesli ­čśë

 

Kako naredimo ─Źokolado - lupljenje kakavovih zrnc

 

5. korak do ─Źokolade: 

Oluš─Źena kakavova zrna smo nato ─Źim bolj drobno zdrobili. 

 

Kako naredimo ─Źokolado - drobljenje kakavovih zrnc

6. korak do ─Źokolade: 

Zdrobljena zrna smo nato spet spakirali v tole cedilce in jih spet segrevali natanko 1 minuto in pol.

 

Kako naredimo ─Źokolado - segrevanje zdrobljenih kakavovih zrnc

 

7. korak do ─Źokolade: 

Segreta zdrobljena zrna smo stresli v mali mikser─Źek.

 

Kako naredimo ─Źokolado - zdrobljena kakavova zrnca stresemo v mlin─Źek

 

 

In jih ne┼żno zmiksali. Kaj to pomeni ne┼żno? Da smo ve─Źkrat na kratko pritisnili na gumbek.

 

Kako naredimo ─Źokolado - miksanje kakavovih zrnc

 

8. korak do ─Źokolade: 

Ker so trenutna sestavina naše ─Źokoladke samo kakavova zrna, bi bila ─Źokolada zeeeelo grenka, zato smo ji dodali še nekaj sladkorja v prahu. 

 

Kako naredimo ─Źokolado - sladkanje

 

─îokolado smo vmes pridno okušali in po potrebi dodali še ve─Ź sladkorja.

 

Kako naredimo ─Źokolado - oku┼íanje zmiksanih kakavovih zrnc

 

9. korak do ─Źokolade: 

Mešanico zdrobljenih kakavovih zrn in sladkorja v prahu smo stresli v mo┼żnar in mešali, dokler nismo dobili ─Źokoladne paste.

 

Kako naredimo ─Źokolado - tla─Źenje kakavovih zrnc z mo┼żnarjem

 

─îokoladno pasto smo prelo┼żili v lon─Źek za mafine.

 

Kako naredimo ─Źokolado - ─Źokolado damo v papirnat lon─Źek

 

10. korak do ─Źokolade: 

In sledi še najbolj ─Źuden del… ─Źokoladno pasto smo ohladili z ogljikovim dušikom. Dušik je brbotal, po celi mizi pa se je razvlekla hladna meglica. 

 

Kako naredimo ─Źokolado - ─Źokolado ohladimo s teko─Źim du┼íikom

Kako naredimo ─Źokolado - hlajenje

 

Tole je rezultat: ─Źisto zmrznjena ─Źokoladka. Zdaj smo le še po─Źali nekaj minut, da se je segrela …

 

Kako naredimo ─Źokolado - ohlajena ─Źokolada

 

… in lahko smo jo pomal─Źkali. Bila je veliko bolj grenka od obi─Źajnih ─Źokolad, saj je bila skoraj 100% ─Źokoladka (z malo sladkorja).

 

Kako naredimo ─Źokolado - narejena ─Źokolada